Je hebt een leuke naam verzonnen voor je website en je wilt een bijpassende domein naam.
Voordat je die domein naam registeerd is het belangrijk om te weten of die nog niet geclaimd / gekocht is door iemand anders en natuurlijk dat je niet een beschermde merknaam gebruikt. Domein namen met Google er in zijn namelijk een no-go voor Google. Domein namen met bijvoorbeeld WordPress in je hoofd domein zijn ook niet toegestaan dor Automaticc (De eigenaar van WordPress).
Vandaar dat deze site draait op wplessen.nl en niet op wordpresslessen.nl
Hoe controleer je of een domeinnaam nog vrij is?
Op te zien of je domein naam vrij is begin je met de URL in te voeren in je browser balk, Komt er al een site tevoorschijn, helaas.
Vervolgens zoek je met bijvoorbeeld Google op je gewenste domein naam, tenslotte kan het zijn dat de site op dit moment uit de lucht is en niet bij je eerste optie tevoorschijn komt.
Verder kun je ook direct naar de organisatie gaan die alle Nederlandse domein namen beheerd, www.sidn.nl
Op de site van SIDN voer je het woord in wat je wilt gaan gebruiken voor je domein.
Mocht je domein al actief zijn, dan kun je kijken door wie die geregistreerd is en mogelijk proberen om dat domein te kopen.
Wil je kijken naar een .com domein dan zijn de eerste stappen hetzelfde, alleen in plaats van naar sidn.nl te gaan ga je nu naar een site zoals https://www.whois.net/
Vul daar je hele domeinnaam in en kijk of je gewenste domein nog vrij is.
Is je gewenste domein naam nog vrij en overtreed je geen copyright claims?
Dan is er nog een ding om te controleren! Ga naar de WaybackMachine van Archive.org https://archive.org/web/ en vul daar de domeinnaam van je keuze in.
Wordt er iets gevonden, kijk dan hoe de site er voorheen uit zag, mogelijk was het een spamsite en dan zul je wat extra moeite moeten doen om weer in Google tevoorschijn te komen.
Helemaal tevreden? Dan kun je de volgende stap zetten! Het regelen van je Domein naam en Website Hosting.
Waar kun je een domeinnaam regelen?
Je hebt al gekeken of je een Nederlands of Engelstalig site wilt gaan maken met de extensie .nl of .com.
Bij de meeste hosting providers kun je terecht voor je domeinnaam en je hosting, een one-stop-shopping optie dus. Voor .nl sites is dat een prima mogelijkheid.
Bij een bedrijf zoals Neostrada.nl kun je dat direct regelen, je hosting account wordt dan direct gekoppeld aan je domeinnaam. Neostrada biedt je uitstekende diensten tegen goede prijzen. Je kunt daar ook gebruik maken van een installatiescript voor WordPress. Dat installatiescript neemt je het nodige werk uit handen en je bent binnen een paar minuten aan het werk.
Voor .com domein registraties ga ik altijd naar Namecheap.com zodat ik later snel van Hosting provider kan wisselen als ik dat wil. Je kunt bij Namecheap namelijk zelf instellen welke DNS servers gebruikt moeten worden.
Hosting regelen voor je domein.
Hosting is een dienst die je nodig hebt om je website online zichtbaar te maken. Je kunt alles zelf regelen en thuis een webserver daarvoor inrichten, maar dat is a. niet zo veilig en b. veel meer werk om alles up-to-date te houden.
Shared Hosting is dan veel makkelijker en voordeliger om te gebruiken, voor een paar euro per maand regelt je hosting provider alles voor je.
Voor Nederland is de al eerder genoemde Neostrada.nl een heel goede keuzen met hun speciale dienst voor WordPress hosting. Voor een Engelstalige website kun je kiezen voor mijn favoriete hosting provider voor .com site, Greengeeks.com. Ook zij hebben een speciaal WordPress hosting pakket.
Waar moet je op letten voordat je WordPress kunt installeren?
Heb je een andere hosting partij voor ogen? Controleer dan of ze aan de minimale eisen voldoen om een WordPress website te ondersteunen.
Op dit moment zou ik zeker de door WordPress zelf aanbevolen software versies vragen:
- PHP 5.4 of nieuwer
- MySQL 5.5 of nieuwer
- De mod_rewrite Apache module actief hebben
Die laatste optie is er vooral voor om de zorgen dat je later goede Permalinks (URL's) voor je pagina's en berichten kunt krijgen.
Kijk daarnaast ook naar de hoeveelheid schijfruimte je krijgt voor je site, 100 mb is eigenlijk niet meer van deze tijd en daar ben je snel doorheen als je de nodige foto's wilt plaatsen.
Ook je bandbreedte gebruik is van belang, wordt je site erg populair dan kan dat snel in de Gigabytes per maand lopen en dan wil je niet een extra rekening daarvoor krijgen.
Automatisch of Handmatig installeren.
Bij de bovengenoemde hosting providers Neostrada.nl en Greengeeks.com kun je gebruik maken van een script die de lastigste zaken voor je overneemt.
Het script maakt een database voor je aan, een database gebruiken en wachtwoord en schrijft alles weg in je wp-config.php bestand. Je wp-config.php bestand is het bestand dat je WordPress software koppelt aan je MySql WordPress database.
Gebruik je geen script? Dan zul je zelf via het CPanel / DirectAdmin Configuratie Panel van je hosting provider zelf eerst een MySql database met database gebruiker en bijbehorend wachtwoord aan moeten maken.
Die gegevens schrijf je op en dan upload je de uitgepakte WordPress software (downloaden van http://nl.wordpress.org/) via FTP naar de map die je hosting provider aangegeven heeft. Meestal zal die public_html of www heten.
Ga daarna naar je domein met je browser en je zult zien dat WordPress je nu om die gegevens vraagt. Mogeijk staat er nog een index.html bestand, dat moet je dan hernoemen zodat de server index.php gaat gebruiken.
De eerste keer dat je dan om de map komt waar je de bestanden hebt staan vraagt WordPress om de taal die je wilt gaan gebruiken.
In het volgende scherm worden nog zaken uitgelegd die je nodig hebt voor het volgende scherm.
Daarna kun je in dit scherm de gegevens van je Database invullen.
In de eerste 3 velden voor je de informatie die je bij het aanmaken van je MySql database opgegevens hebt.
De server hostnaam zal in 98% van de gevallen de standaard localhost zijn. Bij een aantal hosting providers is dat anders, maar daarover zul je al geïnformeerd zijn via je website hosting aanmelding mail.
Wijzig wel altijd! de laatste optie, gebruik niet de standaard wp_ voorloop voor je tabellen. Dat is namelijk een van de standaard zaken waar hackers mee beginnen. Maar er iets van dat geen relatie met wp of je domein naam heeft, of haal alle klinkers uit de domein en voeg een cijfer toe, bijvoorbeeld voor deze site zou dat wlsn15_ kunnen zijn. Maak die voorloop ook niet te lang, zo'n 4 tot 6 tekens zijn voldoende.
Nadat je de gegevens ingevuld hebt krijg je een melding dat je link met de database gelukt is en moet je nog een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven. Maak ook deze twee opties moeilijk met zeker 6 tot 8 tekens, Het beste met Hoofdletters, Kleine letters en minstens een cijfer.
Gebruik ook geen gebruikersnaam zoals Admin, Beheerder, Root, Support of je domeinnaam. Dat zijn allemaal opties die Hackers als eerste zullen proberen om in je site in te breken.
Hoe je die gebruikersnaam anders kunt laat zien op je site daar komen wel op terug als we het over gebruikers profielen gaan hebben.
Bij de installatie zal ook de titel van je site gevraagd worden en mogelijk een Tagline. Ook die opties kunnen wel later nog aanpassen.
WordPress geïnstalleerd en ingelogd als beheerder?
Dan wordt het tijd voor de volgende stap, het opschonen van je basis installatie en het instellen van de nodige opties via je WordPress Dashboard.