Een goed WordPress Thema kiezen is niet eenvouding, zeker niet als je een speciale opmaak of layout voor ogen hebt voor de website die je wilt gaan maken.
Een standaard installatie van WordPress komt tegenwoordig met 3 basis thema's, Twenty Thirteen, Twenty Fourtheen en Twenty Fiftheen. Die laatste is op dat moment je actieve basis thema.
De thema's die je niet gebruikt kun je verwijderen, alleen Tweny Fiftheen altijd laten staan omdat je dan daarop terug kunt vallen als er een probleem is met je nieuwe actieve thema.
Thema's verwijderen is makkelijk, klik op het thema dat je wilt verwijderen en kies voor Thema details -> Vervolgens klik je dan rechts onderin op verwijderen en bevestig je dat.
Het gebruik, installeren en activeren van WordPress thema's
Wil je een nieuw thema installeren dan heb je de mogelijkheid om een gratis thema van de wordpress.org site te gebruiken.
Ga daarvoor naar Weergave -> Thema's -> Nieuwe toevoegen en blader door de voorgestelde thema's of filter op jouw wensen met de eigenschap filter optie.
Als je de naam kent van je thema voorkeur vanuit https://wordpress.org/themes/ vul die dan in bij het Thema's zoeken invoerveld.
Heb je het thema van je keuze gevonden, klik er dan op en kies voor Installeren, bekijk het Live voorbeeld en activeer het thema dan als het bevalt.
Voor thema's die je van een andere site gedownload hebt, moet je kiezen voor de Thema uploaden optie. Dan browse op je eigen computer naar het gedownloade thema zip bestand en kies je voor installeren.
Je hoeft zo'n thema.zip bestand niet uit te pakken, dan doet WordPress voor je. Tenzij je een thema via FTP moet of wilt installeren, dat staat meestal in de thema documentatie beschreven.
Header & Achtergrond afbeeldingen gebruiken
Afhankelijk van je thema kun je aanpassingen doen door header afbeeldingen toe te voegen of te wijzigen en eventueel achtergrond afbeeldingen toe te voegen of kleuren te wijzigen.
Via Weergave Header en Achtergrond kun je die opties bereiken.
Bij de Header keuze zal het thema afhankelijk zijn welk formaat je daarvoor kunt gebruiken en waar die zichtbaar wordt.
Bij een achtergrond afbeelding krijg je nog meer opties te zien om te bepalen hoe die getoond moet worden.
Sommige thema's hebben hier nog extra opties voor. Hier zijn je opties zoals die voor deze site ingesteld staan.
WordPress Thema Kiezen: Premium of Gratis?
Of je nu voor een betaald WordPress Thema gaat, of juist voor een van de gratis WordPress thema's, ze moeten bij je website passen.
Bij premium (betaalde) thema's heb je goede documentatie om het thema optimaal in te stellen. Premium thema's bieden ook goede support mocht er een probleem zijn.
Premium thema makers volgen ook de nieuwste WordPress functies en updates en je zult zien dat er snel een nieuwe versie komt als dat nodig is.
Gratis thema's zijn voor veel ontwikkelaars een mogelijkheid om in contact te komen met kopers van hun betaalde thema's.
In bepaalde gevallen is de gratis thema een uitgeklede versie van een premium thema. Let daar op als je een bepaald thema kiest.
Er zijn ook hele goede gratis thema's die je zo van WordPress.com kunt installeren of downloaden.
Ik kijk zelf altijd hoe of de reviews zijn en hoe de support afgehandeld wordt. Ook kijk ik naar de laatste update datum, als die te lang geleden is, dan wordt er mogelijk helemaal geen onderhoud meer aan gedaan.
Gratis Thema's downloaden van “verzamel” sites doe ik helemaal niet! Je weet nooit wat er aan de code veranderd is.
Als je daar een thema ziet dat je graag wilt gebruiken, ga dan naar de site van de ontwikkelaar en download hem daar vandaan.
Gratis downloads van Premium Thema's moet je helemaal links laten liggen!! Dat zijn echte lokkers om foute code in je site te plaatsen! En grote NO GO dus.
Premium thema's zoals die van StudioPress.com en Elegantthemes.com zijn niet voor niets betaalde thema's. Waarom zouden die nu ineens gratis aangeboden worden?… niet dus!
Wat zijn Widgets?
Widgets zijn kleine modules die je in je zijmenu kunt plaatsen.
Met die Widgets kun je de layout van je website makkelijk toegankelijk maken voor je bezoekers.
Sommig plugins en thema's maken eigen Widgets aan die je kunt gebruiken met de speciale functies die ze bieden.
Widgets vind je via Weergave -> Widgets.
De widgets kun je dan verslepen naar een locatie zoals Zijmenu / Sidebar en andere postities. Welke posities er zijn om Widgets in te zetten is afhankelijk van je Thema.
Welke Widgets moet je in je zijmenu hebben
Er zijn een aantal widgets die je altijd kunt plaatsen in je zijmenu:
- Een zoek widget,
- Een inschrijf optie voor je nieuwsbrief via email,
- Een widgets met de meeste recente artikelen,
- Indien nodig een aangepast menu,
Menu's aanmaken en plaatsen
Menu's met links naar de vaste pagina's en bericht categorieën kun je zelf aanmaken.
Via Weergave -> Menu's maak je een nieuw Menu aan daar het een naam te geven en dan op te slaan. Als je niet op opslaan klikt, dan is er geen menu!
Als het menu opgeslagen is dan kun je aan de linkerkant kiezen wat je in het menu wilt plaatsen, pagina's, bericht categorieën of een externe link.
Nadat je het menu gemaakt hebt kun je hem voor je bezoekers zichtbaar maken via het Thema menu optie of via een aangepast menu widget.